ÇEVRİMİÇİ DÜZENLENEN 8. MSMB ZİRVESİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Mimar Sinan Mühendisler Birliği’nin geleneksel hâle gelen zirve programlarından 8.si olan ve “Yeni Normalde Mühendislik, Mimarlık ve Toplum” teması ile 28-29 Kasım 2020 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleşen zirve izleyicilerden yoğun ilgi gördü. İki gün süren ve 2 tekil konuşma ile 7 oturumdan oluşan zirve, 10 bini aşkın tekil kullanıcı ve 1700’ü aşkın kayıtlı kullanıcı tarafından izlendi.
MSMB Genel Başkanı Kemal Kaptaner, açılış konuşmasında tam 1 yıl önce Alanya’da düzenledikleri zirvenin ana temasının “Dijital Dönüşüm” olduğunu hatırlattı. 2019 Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ve Mart ayında ülkemizde de görülmeye başlayan Coronavirüs (Covid-19) vakalarıyla birlikte artık daha dijital bir çağ yaşandığını ve bu yılki zirvenin de çevrimiçi olarak gerçekleştiğini belirtti. Alanında uzman birçok değerli akademisyen, mühendis, mimar, bürokrat ve teknokratı bir araya getiren zirvenin dijital dönüşüme iyi bir örnek olduğunu vurgulayan Kaptaner, panel konularından ve konuşmacılarından kısaca bahsederek bütün izleyicilere keyifli ve verimli bir program olması temennisinde bulundu.
Kaptaner’in ardından yayına bağlanan Prof. Dr. Sadettin Ökten yaklaşık 35 dakika süren öz bir konuşma ile pandemi sürecine dair değerlendirmelerde bulundu. “Yeni Normalde Medeniyet ve Toplum” teması üzerine şekillenen konuşma izleyicilerden yoğun ilgi görürken konuşma sonunda Ökten adına Beykoz Göllüce mevkiinde dikilen 8 adet fidanın sertifikası zirve hatırası olarak kendisine sunuldu.
Sadettin Ökten’in konuşmasının ardından eşzamanlı oturumlara geçildi. İlk oturum “Yeni Normalde Enerji” konusu etrafında şekillenirken oturumun moderatörlüğünü Tuz Gölü Gaz Depolama Şirketi Genel Müdürü Fazıl Şenel üstlendi. Enerji Bakanı Danışmanı Oğuz Can, Çalık Petrol Arama Üretim A.Ş. Genel Müdürü Bayram Kara, EPİAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ertürk ve Dışişleri Bakanlığı Enerji Danışmanı H. Caner Can ise oturumun konuşmacıları olarak kendilerine ayrılan süreler içerisinde görüşlerini ifade ettiler.
“Yeni Normalde Enerji” oturumuyla eşzamanlı gerçekleştirilen diğer oturumun teması “Yeni Normalde Şehirler” oldu. Saydam Tasarım’ın kurucusu Mimar Mustafa Tutar moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Mi’Mar Mimarlık’tan Ahmet Yılmaz, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Cemil Arslan ve Nun Mimarlık’tan Celâleddin Çelik pandemi süreciyle birlikte yeni normal olarak nitelendirilen dönemdeki şehir tahayyüllerini masaya yatırdı.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Öztemel’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Yeni Normalde Teknoloji ve Patent” başlıklı diğer oturumda ise SYG Genel Müdürü Prof. Dr. Tarık Özkul, Medipol Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Arslan ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan konuşmacı oldu.
Teknoloji ve patent temasıyla yakın ilişkili olan üretim konusu ise “Yeni Normalde Üretim” başlığıyla bir sonraki oturumda masaya yatırıldı. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Veysel Türkel’in moderatörlüğünü yaptığı oturumun konuşmacıları ise TUSAŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, ETİ Maden Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serkan Keleşer, Lufian Tekstil CEO’su Emin Gümüştepe ve C2Tech Kurucu Ortağı Dr. Faruk Sarı oldu.
Zirvenin ikinci gününün ilk oturumları eşzamanlı gerçekleştirildi. “Yeni Normalde Yapı ve Ahşap” temalı oturumun moderatörlüğünü gerçekleştiren Mimar Mustafa Tutar’ın konukları ahşap konusunda çalışmalarıyla bilinen oluştu. Ulusal Ahşap Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Akça, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyeleri Dr. Hülya Dışkaya ve Dr. Mehmet Selim Ökten ile Mimar Enes Aluç ülkemizdeki ahşap yapı kültürünü masaya yatırdı.
“Yapı ve Ahşap” oturumuyla eşzamanlı gerçekleştirilen ikinci oturumda ise Genç Mimar Sinan ve Teknofest Takımları konuşuldu. Genç MSMB Başkanı Salih Özdemir’in moderatörlüğünü yürüttüğü oturumun konukları Teknofest yarışmasında aldıkları ödüller ve gösterdikleri başarılarla adlarından sıkça söz edilen Ömer Faruk Sarıgöz, Ahmet Musab Emekli, Umut Can Olmuş ve Feyzullah Kara idi.
“Yeni Normalde Mühendislik” teması üzerinde şekillenen diğer oturum ise müstakil söyleşi şeklinde gerçekleşti. Duayen ilim insanlarından Prof. Dr. Zekâi Şen tarafından mühendislik kavramının geçmişi ve geleceği konusunda kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi.
İki gün süren zirvenin son oturumunda ise ülkemizin seçkin üniversitelerindeki çalışmalarıyla tanınan isimler bir araya geldi. YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İrfan Aslan tarafından yönetilen oturuma güzide 4 üniversitemizin rektörü bizzat katılarak görüşlerini ifade etti. İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir “Yeni Normalde Mühendislik ve Mimarlık Eğitimi” konusunu enine boyuna masaya yatırdı.
Zirve boyunca gerçekleşen bütün oturumların sonunda izleyicilerin internet üzerinden yönelttikleri sorular cevaplandı. Zirve web sitesine girerek kayıt yaptıran 1700’e yakın konuk arasında gerçekleştirilen çekilişle 3 şanslı izleyici olan Sare Deniz (Antalya), Huri Dilara Şindi (İstanbul) ve Esma Yüksel (İstanbul) helikopter ve hürjet maketi kazandı.
Zirve sunucusu Yekta Tok, zirveye katılan bütün konuklar için zirve anısına Beykoz Göllüce mevkiinde 8’er adet fidan dikildiğini belirterek dikilen fidanların sertifikasını konuklara takdim etti. İzleyiciler tarafından yoğun ilgiyle karşılanan zirvenin program kayıtları Mimar Sinan Mühendisler Birliği’nin web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında dileyenler tarafından yeniden izlenebilecek.
—————————————————————————————————————————
Zirve Websitesi: zirve.msmb.org.tr
MSMB Youtube Hesabı: youtube.com/MSMBgenelmerkez
MSMB Twitter Hesabı: twitter.com/MSMBGenelMerkez