Tematik Kış Kampları Sona Erdi
Bu yıl KYK tarafından 5.si gerçekleştirilen Tematik Kış Kamplarının Mühendislik alanında paydaşı olan derneğimiz, Antalya’da birbirinden kıymetli konukları öğrencilerle buluşturdu.
Türkiye’nin 16 farklı ilinden öğrencilerin katıldığı kampın 1. gününde Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürü Prof. Dr. Burhanettin Hacıcaferoğlu, Prof. Dr. Ali Deniz ve Kemal Kaptaner açılış ve selamlama konuşmalarını gerçekleştirdiler.
Açılış dersi Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Doğruel tarafından verildi. Derste teknolojideki yeniliklere değinen Doğruel, “Bambaşka bir dünya geliyor, herkes çok şaşıracak” diyerek salondaki konukları heyecanlandırdı.
Öğleden sonraki ilk oturumda Milli Savunma eski bakanı Dr. Vecdi Gönül öğrencilerle buluştu. ”Dışa Bağımlılıktan Kurtuluş Yolunda Savunma Sanayi” konulu sunumlarını gerçekleştiren Gönül, ilmin evrensel olduğunu ancak, teknolojinin özel bir alan olduğunu.bu nedenle hiçbir ülkenin teknolojisini paylaşmadığını söyledi.
Gönül, “Askeri sırları bile bugün çok kolay öğrenebilirsiniz ama ileri bir teknolojiyi kimse kimseye öğretmez. Savunma sanayiinde en önemli silah insandır. Bu alanda bugün bir şey yapmazsanız yarın zorda kaldığınızda bunu size çok pahalıya satarlar. Bir dolarlık şeyi size bin dolara satarlar.” şeklinde konuştu.
Gönül ayrıca askeri gücü olmayanın ülkelerin diğer alanlarda ne kadar gelişmiş olursa olsun hiçbir yere varamayacağını ifade ederek şunları kaydetti:
“Savunma sanayiinde birçok şeyi offset yöntemiyle kazandık. Biz o dönem Sikorsky helikopteri dışarıdan hazır aldık. Helikopteri alırken bizden yüzde 40 mal almaları şartını koyduk ama domates, biber satamazdık. Ve bizden de savunmaya yönelik alacakları mal yoktu. O zaman Eskişehir’de bir havacılık firmasına kendi parçalarını nasıl yapacaklarını öğrettiler ve onu aldılar. Şu anda o şirket Sikorsky firmasının bütün aktarma organlarını tek kaynak olarak yapıyor. Bunu üniversitelerde öğrenmemiz mümkün değildi, bu teknolojiyi offset sayesinde kazandık. Ülkemizde savunma sanayiinde yaptığımız pek çok şeyi de offset sayesinde kazandık. Diğer yandan KOBİ’lere iş verme şartı koştuk. Almanya Birinci Dünya Savaşı’nda yenildi ama yeniden dirildi. Çünkü teknolojiyi halka mal etti. Bizim askeri fabrikalarla sınırlı kalan teknolojiyle bir yere gitmemiz mümkün değil, teknolojiyi halka mal etmemiz lazım.”
Ülkemizde kara, deniz, hava savunma sanayiinde önemli teknolojik hamleler yapıldığına dikkat çeken Gönül, yerli helikopter, tank, denizaltı, bot, gemi, insansız hava araçları, füze başta olmak üzere savunma sanayiinde ülke adına birçok ilke imza atıldığını vurguladı.
ABD’nin silah sanayiinde seyir füzeleriyle çok büyük bir üstünlük sağladığını dile getiren Gönül, “Bizim ürettiğimiz SOM füzeleri ise 180 kilometrelik hedefi vuruyor. Bunlar yerden 20 ilâ 50 metre yükseklikten gidiyor ve radara yakalanmıyor. Füze teknolojisi çok önemli ve biz de çok iyi bir yol aldık. Terörle mücadelede ürettiğimiz füzeler sayesinde hiç zayiat vermiyoruz.” diye konuştu.
Günün son konuşmacısı olarak öğrencilerle buluşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan MANDAL, “Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde TÜBİTAK” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Türkiye’nin 2010’dan itibaren inovasyon ve dijital dönüşüm kavramlarını en çok kullanan ülkelerin başında geldiğini belirten Mandal, buna karşılık bu kavramın teknolojiye uyarlanması noktasına gelindiğinde aynı farkındalığın olmadığını söyledi.
Geleceği şekillendiren en büyük beş etki hakkında bilgi veren Mandal, “Teknolojik değişimler, hızlı kentleşme, nüfusun artışı, iklim değişikliği ve kaynakların tükenmesi ile küresel ekonomik gücün el değiştirmesi gibi birçok değişken var. 2050’deki dünyada nüfus artışında Afrika önde görülüyor. O yüzden Türkiye dahil birçok ülke Afrika üzerinde önemle çalışıyor.” dedi.
Mandal, teknolojik değişimlerin özel sektörü en çok etkileyecek küresel eğilimler arasında yüzde 77’lik bir öncelikle birinci sırada yer aldığına dikkat çekti.
Yapay zekanın, 2030’da ülkelerin gayrisafi yurt içi hasılasında önemli bir yer teşkil edeceğini vurgulayan Mandal, şunları dile getirdi:
“Dünyada yapay zeka kaynaklı 15,7 trilyon dolarlık potansiyel artış var. Çin ve Kuzey Amerika artıştan en fazla pay sahibi olacak bölgeler olarak karşımıza çıkıyor. Bunları güney Avrupa, gelişmiş Asya, Kuzey Avrupa, Afrika ve diğer Asya pazarları ile Latin Amerika takip ediyor. Türkiye’de internet tüketimine baktığımızda 16 ila 74 yaş grubunun yüzde 75’i internet kullanıyor. Son 10 yıllık zaman dilimine baktığımızda internet kullanımında iki katlık bir artış var. Gelecekte milyonlarca veriyi konuşacağız.”
Mandal, internet konusunun basit bir konu olmadığını ve dijital dönüşümün bir fırsata dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.
Kış kampının ikinci gününde Mucithane ekibinin düzenlemiş olduğu “Mucitler Atölyesi” öğrenciler tarafından ilgiyle karşılandı. Birlikte bir şeyler üretebilmenin, ortak aklı kullanmanın önemine dikkat çeken atölye çalışmalarında öğrenciler takımlar halinde birbirleriyle yarıştılar.
Mucithane atölyesinin tamamlanmasıyla birlikte öğrencilerle buluşan Havelsan Y.K Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar ”Savunma Sanayimizin Gelişimi ve Havelsan’ın Sektördeki Rolü” konulu sunumlarını gerçekleştirerek öğrencilere Havelsan’da yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Hacı Ali Mantar’ın ardından kürsüye gelen Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Şen, öğrencilerimize felsefenin mühendislikteki rolünden ve zengin kelimelerle dolu dilimizi kullanımımızın öneminden bahsetti.
MAS Güreşi ve DART Turnuvası ile seminer yorgunluklarını atan öğrenciler “Ben Vecihi Hürkuş” tiyatrosu izleyerek günü noktaladılar.
Kış kampının üçüncü gününde öğrencilerle buluşan Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık “Gelecek Siz-siniz” isimli sunumuyla geçmiş ve gelecek arasında öğrencilerimize yeni ufuklar açtı.
Kampın üçüncü gününde öğrencilerle buluşan bir diğer isim Pydata Kurucu Ortağı Paşa Yaşar oldu. Veri madenciliği hakkında bilgiler veren ve yapmış olduklarını çalışmaları aktaran Yaşar dijitalleşmenin gelecekte var olmanın ön koşulu olacağını söyledi.
Sunumların akabinde şehitlik ve şehit ailelerini ziyaret eden öğrenciler aziz vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizi dualarla yad ettiler.
Kampın dördüncü gününde “Tematik Geziler” kapsamında bulundukları şehri gezen öğrencilerimiz Antalya’nın tarihi ve turistik bölgelerini dolaşarak bol bol hatıra fotoğrafı çektirdiler. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün organize ettiği piknik sonrası öğrencilerimiz Akdeniz Üniversitesi Konferans Salonuna geçerek düzenlenen fasıl etkinliği ile şarkılara ve türkülere eşlik ettiler. Programda Mühendishane ve Mimarhane gibi projelerin isim babası Dr. Muhammet Garip de öğrencilere saz çalarak projelerin çıkış hikayelerini anlattı.
Düzenlenen bilgi yarışmasıyla keyifli dakikalar geçiren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.
Kampın son günü olan 5. günde Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü Muhasebe ve Mali İşler Daire Başkanı Tuncay Biçer selamlama konuşması yaptı.
Biçer’in ardından konuşmalarını gerçekleştiren İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talip Alp öğrencilere Bilim Tarihi hakkında bilgiler verdi. Bilimin doğuşundan günümüze kadar olan süreci aktaran Alp, tarihi bilmenin önemine vurgu yaptı.
Kamp için hazırlanan hatıra pastasının kesilmesiyle sona eren 5.Tematik Kış Kampı hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle son buldu.