MSMB Dijital Dönüşüm Zirvesi, Alanya’da Geniş Bir Katılımla Gerçekleşti
Mimar Sinan Mühendisler Birliği tarafından geleneksel olarak düzenlenen Zirve programlarının 7.si olan ve “Dijital Dönüşüm” temasıyla gerçekleşen program, yaklaşık 30 şehirden 300’ün üzerinde akademisyen, mühendis, STK gönüllüsü ve sanayiciyi bir araya getirdi.
15-17 Kasım 2019 tarihinde Alanya’da düzenlenen Zirve, Mimar Sinan Mühendisler Birliği Genel Başkanı Kemal Kaptaner’in konuşmasıyla başladı. Ülkemizin yaşadığı dijital dönüşümde paydaş olmak istediklerini belirten Kaptaner, “Türkiye’de yerli ve milli teknolojik ürünlerin üretiminde güzel örnekler ortaya konuluyor. Yerli ve milli teknolojiyle Türkiye’de üretim yapan bazı uluslararası yabancı markalar da yerli kabul ediliyor. Sanayicilerimizi, mühendislerimizi, gençlerimizi ve üniversitelerimizi teşvik ederek, her geçen gün daha fazla yerli ve milli teknolojinin üretilmesini destekliyoruz. Arzumuz yerli seferberlik adı altında başarılı örnekleri duyurmak. İki yıl önce başlattığımız ‘Yerli üret yerli tüket’ etkinliğine ‘Yerli seferberlik’ adını verdik. Bu kapsamda da ‘Yerli üret, yerli tüket, gelsin yurduma bereket’ diye bir slogan yarışması da düzenledik. Ülkemizde yerli teknolojinin gelişmesi için gerekli bütün çalışmaları yapacağız” diyerek hedef ve temennilerini dile getirdi.
Kaptaner’in ardından kürsüye çıkan Doç. Dr. Kemal Özdemir, “Eğitime Katkı Modeli Olarak Mühendishane” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Mimar Sinan Mühendisler Birliğinin kamuoyunda ciddi yankı uyandıran Mühendishane projesinin Üst Kurul Başkanı olan Özdemir, öğrencilere sadece bilgi yüklemenin yapıldığı bir eğitim modelinin artık çözüm üretmediğini beyan etti. Özdemir’le birlikte aynı panelde konuşmalarını gerçekleştiren Mimarhane Başkanı Mustafa Tutar ise geleneksel mimarîmize dikkat çekerek “Herkes villa istiyor ama avlulu bir ev istiyor mu? Halbuki avlu ile yeniden tanışmalıyız” sözleriyle kimlikli yaşam alanları oluşturmamız gerektiğini belirtti.
Konuşmaların ardından Mühendishane projesini en verimli uygulayan MSMB Ankara ve Konya Temsilciliklerine ödülleri takdim edildi. Ödül töreninin ardından eş zamanlı gerçekleşen oturumlara geçildi. “Mimarlıkta Dijital Dönüşüm: Akıllı Şehirler”, “Yapay Zeka, Nesnelerin İnterneti, Veri Madenciliği” başlıklı oturumlarda bir araya gelen değerli konuşmacılar düşüncelerini izleyicilere aktardı. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği Zirvenin sürprizlerinden bir tanesi de “Ben Vecihi Hürkuş” adlı tiyatro gösterimi oldu. Yerli üretimin önemini konu edinen tiyatro gösterimi izleyiciden büyük beğeni gördü.
Zirvenin son gününde “Anahtar Konuşmacı” sıfatıyla sahneye gelen OSTİM Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, gerçekleştirmiş olduğu sunumda sanayide gerçekleşen dijital dönüşümü ele aldı. Yülek’in konuşmasının ardından Mimar Sinan Mühendisler Birliğinin daha önce çeşitli platformlar aracılığıyla duyurmuş olduğu “Prof. Dr. Sedat Çelikdoğan anısına verilecek Yerli ve Millî Üretim Ödülü”, yapmış olduğu başarılı çalışmalar vesilesiyle ASELSAN’a takdim edildi.